Hakkımızda

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 1926 yılında temelleri atılan Gazi Üniversitesi, "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adıyla açılmıştır. İsmi 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilmiş, 1976 yılında “Gazi Eğitim Enstitüsü” adını almış, 1982 yılında da “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşmuştur.

Ankara’nın merkezinde bir şehir üniversitesi olan Gazi Üniversitesi, Cumhuriyet’in öncü öğretmenlerini yetiştiren ilk eğitim kurumunu bünyesinde barındırmanın onuru ve araştırma üniversitesi olmanın sorumluluğuyla 1926 yılından günümüze kadar disiplinler arası ve nitelikli araştırmaları, girişimciliği, üst düzey eğitimi, topluma hizmeti ile ulusal ve uluslararası düzeyde saygın ve öncü bir üniversitedir.

1997-1998 öğretim yılında sekiz yıllık zorunlu eğitime geçilmesi nedeniyle okul kademelerinin ilköğretim ve ortaöğretim olarak düzenlenmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucunda, eğitim fakültelerindeki bölüm ve anabilim dallarıyla ders programları yeniden oluşturulmuştur. Bu kapsamda İlköğretim Bölümü 1998 yılındaki yeniden yapılanma sırasında kurulmuştur. Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümünde 1998-1999 öğretim yılında eğitim-öğretime başlanmıştır.  28.02.2017 tarihli YÖK Genel Kurul kararına kadar İlköğretim Bölümü bünyesi altında Okulöncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dallarında öğretmen yetiştirmeye devam edilmiştir.

28.02.2017 tarihli YÖK Genel Kurul kararıyla yeni eğitim fakültelerindeki bölüm ve anabilim dalı adları yeniden düzenlenerek üniversitelere gönderilmiştir. Bu karara istinaden İlköğretim bölümü kapatılmış ve üniversitelerimize iletilen yeni şablona uygun olarak Temel Eğitim Bölümü kurulmuştur.

Temel Eğitim Bölümünün işlevi, okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokullara lisans düzeyinde; toplumsal ve evrensel değerleri benimsemiş, yapıcı, yaratıcı, yeniliklere açık, üretken, problem çözebilen, esnek düşünen ve çağın gereklerine cevap verecek nitelikte birikimli ve donanımlı öğretmenler yetiştirmektir.

Temel Eğitim Bölümü nitelikli akademik kadrosu ile Gazi Eğitim Fakültesinin akademik kadro ve öğrenci sayısı bakımından en kalabalık bölümlerden biridir. Fen derslerinin uygulamaları modern öğrenci laboratuvarlarında yapılmaktadır. Tüm bölüm öğrencilerine bilgisayar dersleri ve bu derslere yönelik uygulamalar yeterli donanımı olan bilgisayar laboratuvarlarında verilmektedir. Öğretmenlik eğitimi uygulamaları ile ilgili dersler, MEB’e bağlı ilkokullar ve okul öncesi kurumlarda bölümümüzün deneyimli öğretim elemanları rehberliğinde yürütülmektedir.

Bölümümüzde kurulduğundan bu yana lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri de devam etmektedir. Bu konudaki detaylı bilgiler Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünün web sayfasında görülebilir. Bu lisansüstü programlara üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak üzere Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) öğrencileri ve Yükseköğretim Kanununun 35. maddesi gereğince diğer üniversitelerin araştırma görevlileri de devam etmektedirler.

Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda;  alanlara yönelik dersler ve öğretmenlik mesleğine ilişkin dersler ağırlıklı olarak yer almaktadır. Bu programlardan mezun olan öğrenciler, okulöncesi eğitim kurumları ile ilkokullarda öğretmen olarak görev almaktadır. Bu alanlarda ülkemizin gelişme durumuna paralel olarak kamuda ve özel kurumlarda geniş istihdam olanaklarının bulunduğu söylenebilir.

Bölümümüzdeki Anabilim dalından birine kaydolmanız halinde Gazi Üniversitesi öğrencisi olarak;

-Erasmus, Farabi gibi öğrenci değişim programlarından yararlanabilir,

Öğrenci topluluklarına katılarak sosyal faaliyetlerde bulunabilir,

Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü içinde bulunan kütüphanemizde yerli ve yabancı pek çok esere ulaşabilirsiniz.

- İhtiyacınız halinde Öğrenci Danışma, Burs ve Sosyal Hizmetler Birimi’ne başvuru yaparak rehberlik, sosyal danışma ve öğrenci danışma hizmetlerinden yararlanabilir; kısmı zamanlı çalışma ve yemek bursu başvurularında bulunabilirsiniz.

-Ayrıca Yabancı uyruklu öğrencilerimiz TÖMER tarafından gerçekleştirilen eğitimler ile dünyanın en eski ve köklü yazı dillerinden birisi olan güzel Türkçe’mizi öğrenebilir kendilerini ifade kabiliyetlerini geliştirebilirler.

Temel Eğitim Bölümü ile ilgili merak ettiğiniz diğer konular hakkında bilgi almak için Gazi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca öğretim üye ve elemanları ile sayfamızdaki mail adresleri üzerinden iletişime geçebilir, bölüm hakkındaki sorularınızı iletebilirsiniz. Gazi üniversitesi içerisine öğrencilerimize sunduğumuz imkânlar hakkında daha geniş çaplı bilgi almak için üniversitemize ve alt birimlerine ait web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Gazi Üniversitesinde öğrenim gören tüm öğrencilerimiz gibi sizi de Gazili olma ayrıcalığını yaşamak için bölümümüze bekliyoruz…

background image